Translate

05.05.2012

Şi totuşi... e ceva frumos:D

                Sunt pe tren... mă duc spre casă; interesant este că nu dau prea des pe meleagurile natale şi totuşi, nu ştiu ce m-a indemnat să zburd cu aşa voioşie. Era puţin innorat când mă indreptam spre tren, cum am urcat a şi plecat acesta. Mi-am luat locul şi m-am gândit: "am uitat sa iau o carte, aşa o să mă plictisesc tot drumul... vaaai :p.
Imi venise o idee: mi-am scos căştiile, le-am conectat la "semi smartfounul" meu şi am inceput să ascult: unii ar spune "nişte muzică"; eu zic: O MUZICĂ FANTASTICĂ :) 
                 Nu trecuse mult din piesa pe care o ascultam şi deja eram transpus in lumi pe care nu ştiam că o  să le cunosc vreodată, şi că o să trăiesc stări si sentimente ca acelea : Suitele "Peer Gynt" compuse de Edvard Grieg, un compozitor norvegian ce a trăit intre anii 1843-1907, mai precis in perioada istoric artistică denumită "Romantism". 
               E. Grieg a fost un compozitor de seamă al acelei perioade, atât pentru patria sa, cât şi pentru intreaga lume, lăsându-ne moştenire adevărate capodopere muzicale. Suita muzicală Peer Gynt, a fost comandată a insoţii piesa dramatica pe versuri in cinci acte, cu acelaşi nume scrisă de Henrik Ibsen in 1867, care conform lui  Klaus Van Den Berg: "scenariul cinematic contopeşte poezia cu satira socială şi scene realistice cu scene suprarealiste". Piesa Peer Gynt a mai fost descrisă ca fiind povestea unei vieţi bazată pe creştinare şi evitare. 
   In orice caz, e o poveste fascinantă şi sigur o sa vă capteze atenţia pe deplin dacă veţi avea şansa să o urmăriţi. Henrik Ibsen l-a rugat pe Edvard Grieg să scrie muzica pentru piesa lui , şi deşi Ibsen il innebunea pe compozitor cu detalii, Grieg i-a răspuns că ar dori mai degrabă să scrie muzica din propriul său cap. Ce-i drept că rezultatul a fost mult peste aşteptări, la rându-mi ascultând aceea muzică, m-a fâcut să uit de drumul cu trenul, dându-mi impresia nu doar că ajunsesem mai repede la destinatie, dar şi mi-a stârnit un zâmbet implinitor pe faţă, plus, deşi uneori tind să cred că are vreo mică legătură, se făcuse frumos şi afară :) 
              Vă las cu o mică parte din ce inseamnă  Suita muzicală Peer Gynt şi vă invit, când veţi avea şansa, să o urmariți in intregime. 
     Cu drag, 
by Arting Everybody
„Nu voi spune că îmi este teamă nici de Viaţă şi nici de Moarte, dar este un lucru de care îmi este frică: să observ că îmbătrânesc… că tinerii se pornesc în aventuri al căror scop nu îl înţeleg. Pe scurt, mi-e teamă de posibilitatea de a nu fi capabil să simt ceea ce este adevărat şi măreţ în avanposturile spirituale, care avansează pe măsură ce noi îmbătrânim. De aceea simt o nevoie instinctivă de a şti totul despre umbrele lumii spirituale, acum mai mult ca niciodată”.  Edvard Grieg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu